piątek, 7 marca 2014

Menu na Tydzień Detoxykacyjny

W styczniu pisałam, jak istotne jest przeprowadzanie raz lub dwa razy do roku diety detoksykacyjnej. Tym razem zamieszczam przykładowe tygodniowe menu takiej diety. W sam raz na okres Wielkiego Postu, kiedy mamy motywację, by troszkę się po umartwiać. To będzie tydzień bez "tradycyjnych" kulinarnych przyjemności - bez cukru prostego, glutenu, mięsa i nabiału, za to z wieloma atrakcyjnymi nowościami! ;)





Kilka wskazówek:

1. Przygotuj się dzień wcześniej

W przeddzień rozpoczęcia diety oczyszczającej należy zaopatrzyć się w niezbędne do przygotowania dań w pierwszym dniu produkty spożywcze. Najlepiej, jeśli będą one pochodziły z pewnego źródła - własnego ogródka lub sklepu ze zdrową żywnością. Pamiętaj, aby sięgać przede wszystkim po rośliny sezonowe. W zimie powodzeniem cieszą się szczególnie jabłka czy dynie oraz owoce suszone, ale dozwolone są w tej diecie także owoce cytrusowe (szczególnie grapefruity). Ważne, aby dieta w tym zakresie była urozmaicona – jedz roślinki we wszystkich kolorach – czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym itd.

2. Zadbaj o potrzebny sprzęt

Dobrze jest zaopatrzyć się w mikser lub blender do przyrządzania koktajli a także w pojemnik do jego przechowywania. 


3. Pij, żeby się oczyścić

Codziennie zacznij dzień od szklanki wody z sokiem z cytryny – odkwasza organizm. Następnie przygotuj sobie łyżeczkę siemienia lnianego, które zalejesz gorącą wodą i wypijesz po ostudzeniu lub dodasz do koktajlu. W sumie w ciągu dnia należy wypić między posiłkami co najmniej 8 szklanek płynów, w tym ok. 2 zielonej herbaty. Woda jest niezbędna, żeby organizm mógł się oczyszczać!

4. Możesz "żonglować" posiłkami

Posiłki z różnych dni w poszczególnych porach dnia możesz zamieniać między sobą (np. śniadanie z dnia III ze śniadaniem z dnia V). Staraj się jeść o stałych porach.


5. Ostrożnie wracaj do zwykłej diety

Po takim oczyszczającym tygodniu pozostałe produkty spożywcze wprowadzaj stopniowo – najpierw nabiał, ryby, produkty mączne, chude mięsa z czasem rzeczy bardziej tłuste oraz słodycze. Nie rzucaj się na nie od razu po zakończeniu diety, bo Twój organizm może nie być przygotowany na ich strawienie i mógłbyś się źle poczuć.

6. Skonsultuj się z lekarzem

Jeśli nie jesteś pewny, czy Twoje zdrowie pozwala Ci na przeprowadzenie takiej diety, skonsultuj się z lekarzem.
Przed rozpoczęciem diety przeczytaj jeszcze raz wskazówki z artykułu Noworoczne Oczyszczanie.



Powodzenia!


(Kilka przepisów dostępnych jest już na tym blogu, pozostałe będę niebawem uzupełniać)


Dzień I
Śniadanie: Warzywny koktajl detoksykujący
II śniadanie: porcja owoców (np. jedno jabłko lub ok. szklanki jagód) albo garść suszonych owoców + herbatka ziołowa
Obiad: Bulion potasowy (wg Gillian McKeith) lub Zupa Miso (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością)
Podwieczorek: porcja kapusty kiszonej
Kolacja: porcja gotowanych warzyw

Dzień II
Śniadanie: koktajl z 4 kiwi, awokado, wody, soku z cytryny i wiórków kokosowych (wg uznania)
II śniadanie: garść suszonych owoców lub Przekąski bakaliowej + herbatka ziołowa
Obiad: Bulion potasowy
Podwieczorek: porcja kapusty kiszonej
Kolacja: Wafle ryżowe z pastą Hummus i pomidorem


Dzień III
Śniadanie: koktajl z grapefruitem
II śniadanie: grapefruit i suszone śliwki + herbatka ziołowa
Obiad: Zupa ogórkowo-miętowa lub miso
Podwieczorek: sałatka z surowych warzyw z kiełkami
Kolacja: szpinak podsmażony na łyżeczce oliwy z czosnkiem i z gotowaną soją

Dzień IV
Śniadnie: Kasza jaglana z bakaliami (suszone morele, śliwki, figi, rodzynki, żurawina, maliny itp.)
II śniadanie: garść suszonych owoców lub Przekąski bakaliowej + herbatka ziołowa
Obiad: Zupa lub potrawka dyniowa
Podwieczorek: : Koktajl warzywny wg Gillian McKeith
Kolacja: Tofu z papryką


Dzień V
Śniadanie: koktajl z jabłka, gruszki, banana i wody + łyżeczka siemienia lnianego, garść ziaren słonecznika i szczypta przypraw: cynamonu i imbiru
II śniadanie: Chrupiąca sałatka
Obiad: Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką
Podwieczorek: ugotowana kapusta kiszona
Kolacja: Sałatka warzywna z groszkiem i bakaliami


Dzień VI
Śniadanie: Chrupiąca sałatka
II śniadanie: garść suszonych owoców  + herbatka ziołowa
Obiad: Kasza gryczana z warzywami + kefir lub Pieczone ziemniaki z koperkiem + kefir
Podwieczorek: sałatka z brokułów, słonecznika i śliwek
Kolacja: Grillowany bakłażan i pomidory lub grillowane szparagi


Dzień VII
Śniadanie: kromki ryżowe z pastą z awokado
II śniadanie: porcja owoców (np. jedno jabłko lub ok. szklanki jagód) albo garść suszonych owoców + herbatka ziołowa
Obiad: Fasolka szparagowa podsmażona na oliwie z orzechami ziemnymi
Podwieczorek: surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy
Kolacja:  Sałatka z awokado, mozzarellą i płatkami migdałowymi

Dzień VIII
Śniadanie: Płatki owsiane wg Pawlikowskiej
II śniadanie: grapefruit + daktyle + herbatka ziołowa
Obiad: Papryka faszerowana serem kozim(fetą) i cukinią
Podwieczorek: kapusta kiszona gotowana lub surówka z selera z orzechami i rodzynkami
Kolacja: soczewica z warzywami (marchew, cebula, czosnek, pół pora, 2 garście kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...