Składniki:
- ok 200 g dyni
- duża marchewka
- ok. 10 cm kawałek pora
- pół czerwonej cebuli
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku
- łyżeczka przyprawy curry
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Dynię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę kroimy w cieniutkie krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie te składniki wraz z jajkami i mąką wrzucamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą wylewamy niewielkie placki (ok. 2 łyżki na jeden placek). Smażymy po około jednej minucie z każdej strony aż placki będą rumiane. Ja podałam z sosem z pomidora, papryki, cebuli, sera feta i bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz