piątek, 7 listopada 2014

Placki z dyni i marchewki z curry

Nieustająco wierna jestem dyni i tym razem mam propozycję na śniadanie. Placki "na poważnie" z aromatem curry. Zachwycają kolorem, zapachem i smakiem. No i są bezglutenowe. Polecam!








Składniki:

  • ok 200 g dyni 
  • duża marchewka
  • ok. 10 cm kawałek pora 
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Dynię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę kroimy w cieniutkie krążki. Czosnek przeciskamy przez praskę. 




Wszystkie te składniki wraz z jajkami i mąką wrzucamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. 




Na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą wylewamy niewielkie placki (ok. 2 łyżki na jeden placek). Smażymy po około jednej minucie z każdej strony aż placki będą rumiane. Ja podałam z sosem z pomidora, papryki, cebuli, sera feta i bazylii. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...