Do mojej książki kucharskiej trafiło kilka pysznych nowości a do kubków smakowych parę świeżych doznań. W ciągu ostatnich kilku tygodni jadłam ją w przeróżnych wydaniach. Tym razem proponuję na słodko: cynamonowe ciasto z dyni!
Składniki:
- 2-3 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
- 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki (ja zrobiłam mieszankę jaglanej, gryczanej i ryżowej z przewagą tej pierwszej)
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier waniliowy
- spora garść orzechów włoskich
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, sodę, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Do masy dodać startą dynię oraz orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać szczyptę soli.
Formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą albo zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 50 minut.
Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Mniam ;]
W moim domu pachniało cynamonem <3
(a cynamonu jak dla mnie nigdy nie jest za wiele ;) )
niestety, ale dynia w ogóle i nie podchodzi, za to za cynamonem przepadam! :)
OdpowiedzUsuńA może nie trafiłaś jeszcze na danie z dyni, które zaimponowałoby Twoim kubkom smakowym? ;)
OdpowiedzUsuńDynia genialnie komponuje się z innymi smakami, może uda mi się znaleźć przepis dla Ciebie :)
A cynamon - jego nigdy za wiele! Też przepadam :D
fajny blog! obserwuje!
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę i do zobaczenia! ;)
UsuńKusisz, oj kusisz... ;)
OdpowiedzUsuńNa zdrowie ;)
Usuń