piątek, 14 listopada 2014

Cynamonowe ciasto z dyni

Jesień mija mi pod znakiem dyni :)
Do mojej książki kucharskiej trafiło kilka pysznych nowości a do kubków smakowych parę świeżych doznań.  W ciągu ostatnich kilku tygodni jadłam ją w przeróżnych wydaniach. Tym razem proponuję na słodko: cynamonowe ciasto z dyni!






Składniki:
  • 2-3 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki (ja zrobiłam mieszankę jaglanej, gryczanej i ryżowej z przewagą tej pierwszej)
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • spora garść orzechów włoskich 
  • szczypta soli


Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, sodę, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko razem zmiksować. Do masy dodać startą dynię oraz orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać szczyptę soli.

Formę wysmarować margaryną i posypać mąką kukurydzianą albo zamiast tego wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok 50 minut.
Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Mniam ;]






W moim domu pachniało cynamonem <3
(a cynamonu jak dla mnie nigdy nie jest za wiele ;) )



6 komentarzy:

  1. niestety, ale dynia w ogóle i nie podchodzi, za to za cynamonem przepadam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A może nie trafiłaś jeszcze na danie z dyni, które zaimponowałoby Twoim kubkom smakowym? ;)
    Dynia genialnie komponuje się z innymi smakami, może uda mi się znaleźć przepis dla Ciebie :)

    A cynamon - jego nigdy za wiele! Też przepadam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...