piątek, 17 października 2014

Sałatka z cieciorki i cukinii

Cieciorka, czy jak kto woli ciecierzyca, to roślina, zdaje się, wciąż niedoceniana w polskiej kuchni. Jak wprowadzić ją do swojego menu? Na przykład w jesiennej sałatce z cukinią!




Cieciorka jest bardzo zdrowa, ponieważ zawiera witaminy, takie jak B9 i B6 oraz sporo mikro i makroelementów, wśród których wymienić można: fosfor, potas, cynk, żelazo i magnez. Jest również bogata w błonnik i zawiera dużo białka, które składem aminokwasów przypomina to zwierzęce, dlatego jest wskazana dla wegetarian.

Warto włączyć ją do diety szczególnie z powodu jej leczniczych właściwości. Zalecana jest w przypadku:

  • bólów głowy oraz gardła,
  • niskiej odporności organizmu,
  • niedoborów witamin i minerałów,
  • podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi,
  • wypadania włosów i łamliwości paznokci.



A w połączeniu z innymi warzywami, to już w ogóle eksplozja zdrowia!!



Składniki:
ok. puszka cieciorki
mała cukinia lub pół średniej
pół cebuli zwykłej 

pół cebuli czerwonej
1-2 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
pół awokado

por (ok 10 cm)
pieprz, sól
łyżka oliwy z oliwek




Cebule kroimy w kostkę i wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie i podgrzewamy aż trochę zmięknie. Czekamy aż ostygnie a w tym czasie do miski wrzucamy cieciorkę, kukurydzę, pokrojone w kostkę awokado, pokrojonego w plasterki pora. Na końcu dodajemy cukinię z cebulą i czosnkiem i doprawiamy wg uznania. Mieszamy i zajadamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...