sobota, 18 października 2014

Kasza gryczana z dynią i pieczarkami

Szukasz pomysłu, co zrobić na obiad w ten weekend? Tym razem proponuję dynię podana z kaszą gryczaną i pieczarkami. A do tego na przykład żeberka. Sycąca uczta! Zapraszam!






Proporcje na 3-4 osoby.



Składniki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • ok 800 g dyni
  • 10-15 pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • zioła prowansalskie
  • sos sojowy
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz



Kaszę gotujemy wg przepisu. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki, które po chwili duszenia pod przykryciem doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i sosem sojowym i pozwalamy im nieco odparować.

Dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dusimy ją na odrobinie oliwy z niewielką ilością wody. Kiedy dynia trochę zmięknie i odparuje doprawiamy ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pieczarki, mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy razem na małym ogniu.

Kaszę wykładamy na talerz. Na niej układamy dynię z pieczarkami oraz mięsko wg uznania. Pieczone żeberka pasują do niej idealnie. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...