Proporcje na 3-4 osoby.
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- ok 800 g dyni
- 10-15 pieczarek
- 1,5 cebuli
- zioła prowansalskie
- sos sojowy
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Kaszę gotujemy wg przepisu. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki, które po chwili duszenia pod przykryciem doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i sosem sojowym i pozwalamy im nieco odparować.
Dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dusimy ją na odrobinie oliwy z niewielką ilością wody. Kiedy dynia trochę zmięknie i odparuje doprawiamy ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dorzucamy pieczarki, mieszamy i jeszcze chwilkę trzymamy razem na małym ogniu.
Kaszę wykładamy na talerz. Na niej układamy dynię z pieczarkami oraz mięsko wg uznania. Pieczone żeberka pasują do niej idealnie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz