Ostatnio wrzuciłam na bloga przepis na zupę z dyni z prażonymi orzechami. Tym razem dynia na II danie - z makaronem pełnoziarnistym i serem żółtym :)
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- pół opakowania makaronu pełnoziarnistego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 150 ml soku pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- garść parmezanu (ja nie miałam, więc użyłam zwykłego sera żółtego)
- sól, pieprz, chili, Maggi
- świeża (lub suszona) bazylia albo tymianek i zioła prowansalskie (wg uznania)
Poniżej przepis - proporcje wystarczą na 4 porcje.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię i dusić ok. 5 min. Wlać sok pomidorowy, dodać śmietanę i wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut i pod koniec gotowania doprawić.
Powstałą potrawę można zmiksować podając do ugotowanego al dente makaronu w formie sosu dyniowo-śmietanowego lub, tak jak ja, podać całe kawałki dyni. Całość posypać parmezanem lub startym serem oraz posiekaną świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz