piątek, 3 października 2014

Zupa z dyni z prażonymi orzechami

Eksperymentalna zupa krem z dyni zrobiona troszkę "na oko". Zainspirował mnie przepis znaleziony w starym kalendarzu z przepisami mamy. Proporcji nie było, więc dobrałam sama. Eksperyment uważam za udany i bardzo smaczny ;)
Polecam!









Składniki:
  • średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mała dynia
  • ok. 0,5 l bulionu
  • śmietana/jogurt naturalny
  • curry, 
  • 1-2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • garść orzechów włoskich






Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na podgrzanej oliwie w dużym rondlu. Dorzucić czosnek wygnieciony przez praskę. Dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, obficie posypać curry. Chwilę podsmażyć i stopniowo dolewać bulion. Zagotować. Pod koniec gotowania dorzucić liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odczekać chwilkę. Zmiksować za pomocą blendera. Do miseczki wlać 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (a najlepiej wymieszać ze sobą te dwa składniki), dolać kilka łyżek kremu, wymieszać i przelać do zupy.



Podawać z orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.
Aromatycznie i chrupiąco ;) Smacznego!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...