Polecam!
Składniki:
- średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- mała dynia
- ok. 0,5 l bulionu
- śmietana/jogurt naturalny
- curry,
- 1-2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- garść orzechów włoskich
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na podgrzanej oliwie w dużym rondlu. Dorzucić czosnek wygnieciony przez praskę. Dynię pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli, obficie posypać curry. Chwilę podsmażyć i stopniowo dolewać bulion. Zagotować. Pod koniec gotowania dorzucić liście laurowe i ziele angielskie oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i odczekać chwilkę. Zmiksować za pomocą blendera. Do miseczki wlać 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego (a najlepiej wymieszać ze sobą te dwa składniki), dolać kilka łyżek kremu, wymieszać i przelać do zupy.
Podawać z orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.
Aromatycznie i chrupiąco ;) Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz