Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- ok 10 pieczarek
- natka pietruszki
- 1-2 cebulki
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól (może być prowansalska)
- pieprz
- łyżka masła
- (Maggi/sos sojowy - opcjonalnie)
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, pod koniec dodając łyżkę masła.
Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie z oliwą, smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i chwilkę dusimy. Następnie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i możemy skropić odrobiną Maggi lub sosu sojowego. Smażymy pieczarki jeszcze chwilę ale uważamy, żeby za bardzo nie odparowały - mają być soczyste. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do pieczarek, mieszamy. Dorzucamy kaszę jaglaną i znów dokładnie mieszamy.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz