piątek, 18 lipca 2014

Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką

Kasza jaglana - królowa kasz - tym razem "na poważnie". Z pieczarkami i pietruszką. Proste, zdrowe i sycące danie ;)












Składniki:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • ok 10 pieczarek
  • natka pietruszki
  • 1-2 cebulki
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól (może być prowansalska)
  • pieprz
  • łyżka masła 
  • (Maggi/sos sojowy - opcjonalnie)










Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, pod koniec dodając łyżkę masła.
Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie z oliwą, smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy pieczarki i chwilkę dusimy. Następnie posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i możemy skropić odrobiną Maggi lub sosu sojowego. Smażymy pieczarki jeszcze chwilę ale uważamy, żeby za bardzo nie odparowały - mają być soczyste. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do pieczarek, mieszamy. Dorzucamy kaszę jaglaną i znów dokładnie mieszamy.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...