poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pasta / pasztet z soi

Pasta z soi lub jest prosta w przyrządzeniu i bardzo pożywna. Zwana także pasztetem z soi stanowi źródło białka, błonnika oraz wielu mikro i makro elementów, jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. To bezglutenowa i beznabiałowa alternatywa dla serków do smarowania!







Składniki:
  • szklanka soi
  • średnia cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cayenne
  • sól morska








Soję namoczyć przez noc, przepłukać i gotować przez ok 1,5 - 2 godzin a następnie poczekać aż ostygnie. Tak przygotowaną zmiksować blenderem z 3 łyżkami oliwy i odrobiną wody stopniowo dodając sporo majeranku, zioła prowansalskie, sól i szczyptę pieprzu cayenne. Cebulkę pokroić w kostkę i zarumienić wraz z wyciśniętym czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać do mieszanki i jeszcze troszkę miksować a następnie całość przerzucić na patelnie i chwilę poddusić pod przykrywką na małym ogniu. 



Ja zajadam z waflami ryżowymi :)
Bardzo pożywna!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...