piątek, 23 maja 2014

Makaron ryżowy ze szpinakiem i pieczarkami

Dzisiaj w roli głównej szpinak. A jak szpinak, to koniecznie z serkiem feta i sokiem z cytryny.
Bez mięsa i bez glutenu ale smacznie, kolorowo :)








Serek feta - żeby uzupełnić wapń, gdyż zawarte w szpinaku szczawiany go wypłukują.
Sok z cytryny - żeby zwiększyć wchłanianie zawartego w szpinaku żelaza.


Składniki:
  • makaron ryżowy
  • szpinak mrożony
  • serek feta (ja miałam Favita 12%)
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieczarki
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • sól prowansalska
  • sos sojowy
  • pomidorki do dekoracji



Makaron "ugotować" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak rozmrozić na patelni z rozgrzaną oliwą dolewając nieco wody. Kiedy stanie się miękki skropić sokiem z cytryny i dorzucić pokrojony w kostkę serek feta oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, aż serek się rozpuści. Dodać makaron i znów wymieszać. 

Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na oliwie i dodać pokrojone wg uznania pieczarki. Dusić chwilkę pod przykryciem, a następnie posolić, pokropić sosem sojowym (lub Maggi) i doprawić ziołami prowansalskimi (koniecznie!). Wymieszać i dusić dalej, ale nie zbyt długo, aby pieczarki nie utraciły całkowicie wody. 


Tak przyrządzone pieczarki można dodać do makaronu ze szpinakiem i wymieszać lub podawać na talerzu oddzielnie. Pomidorki pokroić w ćwiartki i udekorować nimi talerz - na przykład tak:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...