Bez mięsa i bez glutenu ale smacznie, kolorowo :)
Serek feta - żeby uzupełnić wapń, gdyż zawarte w szpinaku szczawiany go wypłukują.
Sok z cytryny - żeby zwiększyć wchłanianie zawartego w szpinaku żelaza.
Składniki:
- makaron ryżowy
- szpinak mrożony
- serek feta (ja miałam Favita 12%)
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieczarki
- cebula
- zioła prowansalskie
- sól prowansalska
- sos sojowy
- pomidorki do dekoracji
Makaron "ugotować" zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak rozmrozić na patelni z rozgrzaną oliwą dolewając nieco wody. Kiedy stanie się miękki skropić sokiem z cytryny i dorzucić pokrojony w kostkę serek feta oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, aż serek się rozpuści. Dodać makaron i znów wymieszać.
Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na oliwie i dodać pokrojone wg uznania pieczarki. Dusić chwilkę pod przykryciem, a następnie posolić, pokropić sosem sojowym (lub Maggi) i doprawić ziołami prowansalskimi (koniecznie!). Wymieszać i dusić dalej, ale nie zbyt długo, aby pieczarki nie utraciły całkowicie wody.
Tak przyrządzone pieczarki można dodać do makaronu ze szpinakiem i wymieszać lub podawać na talerzu oddzielnie. Pomidorki pokroić w ćwiartki i udekorować nimi talerz - na przykład tak:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz