piątek, 14 marca 2014

Stir fry z kaszą gryczaną, kiełbaską i ricottą

Stir fry to sposób przyrządzania potrawy na patelni lub woku. Polega na smażeniu składników na dużym ogniu i energicznym ich mieszaniu. Ta metoda gotowania stosowana jest szczególnie w kuchni azjatyckiej. Do jej przygotowania wykorzystuje się najczęściej mięso pokrojone w cienkie paseczki, chrupiące warzywa i makaron. Ja tym razem postanowiłam zrobić zupełnie niekonwencjonalną danie w stylu stir fry.






Składniki:
  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • ok 100 g suszonej kiełbasy (ja użyłam Krakowskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • papryczka chili
  • ok 100 g serka ricotta
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny lub limonki
  • kilka listków bazylii (wg uznania)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek (wg uznania)




Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na dużej patelni. Po ok 4 minutach dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i posiekaną w cieniutkie paseczki papryczkę chili (z braku świeżej papryczki chili możesz ją zastąpić sproszkowaną dodając pod koniec smażenia potrawy). Po chwili wysypać na patelnię kaszę gryczaną i doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.





Przełożyć danie do miseczki, dodać serek, skropić sokiem z cytryny i opcjonalnie polać co nieco oliwą z oliwek. Można także dodać szczypiorek lub kolendrę. Całość dokładnie wymieszać i udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Danie jest bardzo pożywne!


Proporcje wystarczają na dwie porcje.


Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...