Składniki:
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- ok 100 g suszonej kiełbasy (ja użyłam Krakowskiej)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- papryczka chili
- ok 100 g serka ricotta
- natka pietruszki
- sok z cytryny lub limonki
- kilka listków bazylii (wg uznania)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (wg uznania)
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na dużej patelni. Po ok 4 minutach dodać drobno posiekany czosnek. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i posiekaną w cieniutkie paseczki papryczkę chili (z braku świeżej papryczki chili możesz ją zastąpić sproszkowaną dodając pod koniec smażenia potrawy). Po chwili wysypać na patelnię kaszę gryczaną i doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
Przełożyć danie do miseczki, dodać serek, skropić sokiem z cytryny i opcjonalnie polać co nieco oliwą z oliwek. Można także dodać szczypiorek lub kolendrę. Całość dokładnie wymieszać i udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Danie jest bardzo pożywne!
Proporcje wystarczają na dwie porcje.
Inspiracja zaczerpnięta z Kwestii Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz