Składniki:
- szklanka kaszy gryczanej
- mała cukinia ok 300 g
- 3 jajka
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra papryczka
- olej
Kaszę gryczaną gotujemy w posolonej wodzie. Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i czekamy kilka minut, aż puści sok. Odciskamy.
Do cukinii wrzucamy ugotowaną kaszę, jajka, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby dobrze rozprowadzić jajka.
Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy placki (1-2 łyżki masy na jednego placka). Kiedy placek będzie dostatecznie sztywny, przewracamy do za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Gotowe!
Placki dobrze smakują z sosem pieczarkowym lub paprykowym.
Z podanych proporcji można przygotować około 12 placków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz