piątek, 19 września 2014

Placki z kaszy gryczanej i cukinii

Kasza gryczana - bogata w węglowodany, wartościowe białka i składniki mineralne. Cukinia - niskokaloryczna i alkalizująca. Oba te składniki stanowią więc połączenie idealne! Na przykład w postaci placków :)







Składniki:


  • szklanka kaszy gryczanej
  • mała cukinia ok 300 g
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryczka
  • olej




Kaszę gryczaną gotujemy w posolonej wodzie. Cukinię ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i czekamy kilka minut, aż puści sok. Odciskamy.
Do cukinii wrzucamy ugotowaną kaszę, jajka, mąkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby dobrze rozprowadzić jajka.





Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy placki (1-2 łyżki masy na jednego placka). Kiedy placek będzie dostatecznie sztywny, przewracamy do za pomocą płaskiej szpatułki na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Gotowe!
Placki dobrze smakują z sosem pieczarkowym lub paprykowym.




Z podanych proporcji można przygotować około 12 placków.
Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...