Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 3 jajka
- 3 łyżki masła
- niepełne 1,5 szklanki mąki (może być kukurydziana, wtedy będą bezglutenowe)
- 1-2 łyżki startego imbiru (lub gałki muszkatołowej)
- sól, pieprz
- olej (opcjonalnie, bo racuchy powinny się upiec na teflonowej patelni bez oleju)
Dynie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dynie połączyć z żółtkiem, przesianą mąką, startym imbirem, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z dynią.
Racuchy formować łyżką na patelni i usmażyć.
Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
P.S. W zależności od upodobania (i ilości użytego pieprzu) można także podać racuchy z roztopioną czekoladą ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz