piątek, 21 marca 2014

Imbirowe racuchy z dyni

Do zrobienia tych racuchów zainspirował mnie kiedyś jeden z "programów śniadaniowych". Przepis w nim podany jest nieco inny niż na tradycyjne racuchy, ale lubię go z powodu prostoty wykonania i ciekawego smaku powstałych racuszków. A że posiadam w dalszym ciągu piękne dorodne dynie prosto z przydomowego ogródka, postanowiłam znów zakosztować tego smaku...



Składniki:


  • 0,5 kg dyni
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • niepełne 1,5 szklanki mąki (może być kukurydziana, wtedy będą bezglutenowe)
  • 1-2 łyżki startego imbiru (lub gałki muszkatołowej)
  • sól, pieprz
  • olej (opcjonalnie, bo racuchy powinny się upiec na teflonowej patelni bez oleju)




Dynie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Dynie połączyć z żółtkiem, przesianą mąką, startym imbirem, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić i delikatnie połączyć z dynią.




Racuchy formować łyżką na patelni i usmażyć.
Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.

P.S. W zależności od upodobania (i ilości użytego pieprzu) można także podać racuchy z roztopioną czekoladą ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...