Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2-4 ugotowane ziemniaki
- 1/2 dużej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- (lub kostka rosołowa)
- garść posiekanej mięty
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- małe opakowanie jogurtu greckiego
- sól morska, czarny pieprz,
- (wg upodobania można dodać maggi lub świeży lubczyk)
Potrzebny będzie blender lub mikser!
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i posolić. Ziemniaki i cukinię wraz ze skórką pokroić w około centymetrową kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać ziemniaki i chwilę smażyć. Następnie dodać cukinię i smażyć jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Dolać resztę bulionu i gotować jeszcze ok. 10 minut (aż cukinia zmięknie). Na koniec gotowania wlać mąkę rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać. Wrzucić miętę. Całość zagotować i odstawić z ognia.
Jogurt przełożyć do miseczki i zmieszać stopniowo z kilkoma łyżkami zupy. Wlać do rondla. Zmiksować na jednolity krem. Przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi lub lubczykiem. Wlać do miseczki i przyozdobić listkami mięty.
Krem pysznie smakuje z grzankami - pokrojony w kosteczkę chleb podpiec na rozgrzanej suchej patelni i gotowe! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz