piątek, 5 września 2014

Krem z cukinii z miętą!

Jeśli z wczorajszego obiadu zostało ci kilka ugotowanych ziemniaków, to mam pomysł, jak je dobrze wykorzystać! Zwłaszcza teraz, kiedy sezon na cukinię w pełni. Zrób zupę krem z cukinii! Jest pożywna, lekkostrawna i ma wyjątkowy aromat - miętowy!







Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2-4 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego 
  • (lub kostka rosołowa)
  • garść posiekanej mięty
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • sól morska, czarny pieprz,   
  • (wg upodobania można dodać maggi lub świeży lubczyk)


Potrzebny będzie blender lub mikser!





Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i posolić. Ziemniaki i cukinię wraz ze skórką pokroić w około centymetrową kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać ziemniaki i chwilę smażyć. Następnie dodać cukinię i smażyć jeszcze około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty, nie zapominając o mieszaniu. Dolać resztę bulionu i gotować jeszcze ok. 10 minut (aż cukinia zmięknie). Na koniec gotowania wlać mąkę rozrobioną z kilkoma łyżkami zimnej wody, dokładnie wymieszać. Wrzucić miętę. Całość zagotować i odstawić z ognia.







Jogurt przełożyć do miseczki i zmieszać stopniowo z kilkoma łyżkami zupy. Wlać do rondla. Zmiksować na jednolity krem. Przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie maggi lub lubczykiem. Wlać do miseczki i przyozdobić listkami mięty.













Krem pysznie smakuje z grzankami - pokrojony w kosteczkę chleb podpiec na rozgrzanej suchej patelni i gotowe! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...