piątek, 22 sierpnia 2014

Naleśniki ze szpinakiem

Tym razem naleśniki gryczane nie na słodko, a "na poważnie" :)
Przepis na naleśniki bardzo podobny, jak ostatnio, tylko odrobinę odmieniony - tym razem całkiem bezglutenowo!





Składniki na naleśniki:
  • 7-8 łyżek mąki gryczanej
  • 2-3 łyżki mączki kukurydzianej
  • jajko
  • szklanka wody mineralnej
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek



Mąki przesiać do miski i wymieszać z solą, na środku zrobić dołek i wbić tam jajko. Mieszając drewnianą rózgą powoli dolewać wodę. Wymieszane dokładnie ciasto odstawić na około godzinę przykryte ściereczką. Przed smażeniem naleśników dodać niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Jeśli ciasto zgęstnieje należy dolać trochę wody mineralnej i wymieszać. Ciasto rozlać na rozgrzanej patelni wysmarowanej za pomocą papierowego ręcznika odrobiną oliwy. Smażyć z dwóch stron.




Składniki na farsz szpinakowy:
  • połowa opakowania mrożonego szpinaku lub całe świeżego
  • niecała połowa serka feta (Favita 12%)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • oliwa z oliwek
  • pieprz




Czosnek wycisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać szpinak, a gdy zmięknie dołożyć serek i wymieszać, aby powstała jednolita masa. Dodać pieprz, podgrzać jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Nakładać na naleśniki i zawijać je w ruloniki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...