Przepis na naleśniki bardzo podobny, jak ostatnio, tylko odrobinę odmieniony - tym razem całkiem bezglutenowo!
Składniki na naleśniki:
- 7-8 łyżek mąki gryczanej
- 2-3 łyżki mączki kukurydzianej
- jajko
- szklanka wody mineralnej
- pół łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
Mąki przesiać do miski i wymieszać z solą, na środku zrobić dołek i wbić tam jajko. Mieszając drewnianą rózgą powoli dolewać wodę. Wymieszane dokładnie ciasto odstawić na około godzinę przykryte ściereczką. Przed smażeniem naleśników dodać niecałą łyżkę oliwy z oliwek. Jeśli ciasto zgęstnieje należy dolać trochę wody mineralnej i wymieszać. Ciasto rozlać na rozgrzanej patelni wysmarowanej za pomocą papierowego ręcznika odrobiną oliwy. Smażyć z dwóch stron.
Składniki na farsz szpinakowy:
- połowa opakowania mrożonego szpinaku lub całe świeżego
- niecała połowa serka feta (Favita 12%)
- 1-2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- oliwa z oliwek
- pieprz
Czosnek wycisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z drobno pokrojoną cebulą. Dodać szpinak, a gdy zmięknie dołożyć serek i wymieszać, aby powstała jednolita masa. Dodać pieprz, podgrzać jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Nakładać na naleśniki i zawijać je w ruloniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz