Składniki:
- 5 łyżek ziaren sezamu*
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka oleju sezamowego**
- mały ząbek czosnku
- sok z połówki cytryny
- 250 g odsączonej ciecierzycy
z puszki (lub wystudzonej ugotowanej***) - 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
- sól
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.
* zamiast miksować sezam z oliwą można użyć gotowej pasty tahina (tahini) - około 5 łyżek
** ja nie miałam oleju sezamowego więc dodałam więcej oliwy z oliwek
*** można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz