piątek, 24 stycznia 2014

Hummus

Hummus to pasta z ciecierzycy popularna na Bliskim Wschodzie. Tą znaną z kuchni arabskiej bardzo sycącą przekąskę wciąż jeszcze trudno dostać w wielu polskich sklepach. Na szczęście łatwo przyrządzić ją samodzielnie. Doczekała się już wielu rozmaitych wersji. Ja prezentuję tą najbardziej podstawową. 




Składniki:
  • 5 łyżek ziaren sezamu*
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka oleju sezamowego**
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy
    z puszki (lub wystudzonej ugotowanej***)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • sól





Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.






* zamiast miksować sezam z oliwą można użyć gotowej pasty tahina (tahini) - około 5 łyżek

** ja nie miałam oleju sezamowego więc dodałam więcej oliwy z oliwek
*** można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.


Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...